אלימות במשפחה היא תופעה חברתית חמורה, בעלת השלכות הרסניות על הקורבן, המשפחה והחברה כולה. בישראל, אלימות במשפחה מוגדרת ככל התנהגות אלימה, פיזית, מינית, רגשית או כלכלית, שמתבצעת על ידי בן משפחה כלפי בן משפחה אחר.
החוק למניעת אלימות במשפחה קובע עונשים מחמירים על ביצוען של עבירות אלימות במשפחה.
למאמרים נוספים בנושא אלימות במשפחה: https://www.lawplili.co.il/
איך מתמודד המחוקק עם עבירות אלימות במשפחה?
בתחום החקיקה, העונשים על עבירות אלימות במשפחה אינם מקלים עם הנאשם.
כך, העונש המקסימלי על עבירת תקיפה בתוך המשפחה הוא ארבע שנות מאסר, ואילו העונש המקסימלי על עבירת תקיפה הגורמת חבלה ממשית בתוך המשפחה הוא שש שנות מאסר.
בנוסף למאסר, בתי המשפט יכולים להטיל על עברייני אלימות במשפחה עונשים נוספים, כגון:
- פיצויים לקורבן
- צו הרחקה מהקורבן
- איסור החזקת נשק
- טיפול פסיכולוגי
המטרה של כלל העונשים המצוינים לעיל בכל הנושא של מיגור תופעת האלימות במשפחה, היא להרתיע עבריינים פוטנציאליים, להגן על קורבנות האלימות ולסייע להם להתאושש מהחוויה הקשה שעברו.
מהם שיקולי הענישה בעבירות אלימות במשפחה
בבואו לגזור עונש על עבריין אלימות במשפחה, בית המשפט לוקח בחשבון מספר שיקולים, כגון:
- חומרת העבירה
- הנסיבות שבהן בוצעה העבירה
- ההיסטוריה הפלילית של הנאשם
- היכולת של הנאשם להשתלב בחברה
במקרים שבהם מדובר בעבירה חמורה, כגון תקיפה הגורמת חבלה ממשית, בית המשפט עשוי לגזור על הנאשם עונש מאסר בפועל, גם אם מדובר בעבירה ראשונה.
במקרים שבהם מדובר בעבירה קלה יותר, בית המשפט עשוי לגזור על הנאשם עונש קל יותר, כגון צו הרחקה או טיפול פסיכולוגי.
השפעת הענישה על אלימות במשפחה
ישנם מחקרים המצביעים על כך שהחמרה בענישה בעבירות של אלימות במשפחה יכולה להוביל להפחתת התופעה. עם זאת, חשוב לציין כי ענישה אינה הפתרון היחיד לטיפול באלימות במשפחה. יש צורך גם במאמצים מערכתיים נוספים, כגון חינוך, טיפול ושירותים חברתיים וכל זאת כדי למגר את התופעה המסוכנת מהשורש.
צעדים להגברת האפקטיביות של המאבק באלימות במשפחה
בנוסף לחוקים והעונשים הקיימים, ישנם מספר צעדים נוספים שניתן לנקוט בהם על מנת להגביר את האפקטיביות של המאבק באלימות במשפחה. אחד הצעדים החשובים הוא חינוך ציבורי בנושא אלימות במשפחה. חינוך זה צריך להתמקד בהעלאת המודעות לתופעה, בהסברת ההשלכות של האלימות ובדרכים למניעתה.
צעד חשוב נוסף הוא, הרחבת השירותים הניתנים לקורבנות אלימות במשפחה. שירותים אלה כוללים מקלטים לנשים מוכות, שירותי ייעוץ נפשי וליווי משפטי. הרחבת השירותים הללו תאפשר לקורבנות אלימות לקבל את העזרה והתמיכה שהם זקוקים לה כדי לצאת מהמעגל האלים במהרה ובפחות נזקים.
בנוסף, יש צורך בשינוי חברתי עמוק יותר, המתייחס לגורמים שתורמים להתרבות התופעה. גורמים אלה כוללים סטריאוטיפים מגדריים שונים, תרבות של אלימות מושרשת וחוסר מודעות מספיקה לתופעה המסוכנת. שינוי חברתי משמעותי זה ידרוש מאמץ משותף של כל הגורמים בחברה, כולל הממשלה, הארגונים הלא-ממשלתיים והציבור הרחב.
סיכום
אלימות במשפחה היא תופעה חמורה, בעלת השלכות הרסניות על הקורבן, המשפחה והחברה כולה. בישראל, החוק קובע עונשים מחמירים על עבירות אלה. מטרת העונשים היא להרתיע עבריינים פוטנציאליים, להגן על קורבנות האלימות ולסייע להם להתאושש מהחוויה הקשה שעברו.
עם זאת, חשוב לציין כי ענישה במקרים אלה אינה הפתרון היחיד לטיפול באלימות במשפחה. יש צורך גם במאמצים מערכתיים נוספים, כגון חינוך, טיפול ושירותים חברתיים, וזאת כדי למגר את התופעה המסוכנת מהשורש.